2023 – Psychische Kwetsbaarheid

In een filmpje vertelt Corry over haar psychische kwetsbaarheid en hoe dit haar heeft beïnvloed in haar denken, voelen en haar handelen. Verder gaat zij in op het gedrag wat zij vertoonde naar de buitenwereld en hoe belangrijk vertrouwen en autonomie voor haar is.

In deze les gaan we in op wat psychische kwetsbaarheid is. Je ontdekt vijf kenmerken die mensen met een psychische kwetsbaarheid gemeen hebben. Als Maatje kan je hier alert op zijn en je afvragen of er sprake is van psychische kwetsbaarheid. En zo ja, of dit belemmerend werkt voor het financiële traject van de hulpvrager.

Herstellen is iets anders dan genezen. Het is het leren leven met een aandoening, beperking of kwetsbaarheid. Herstel is geen lineair proces en terugval is mogelijk. Maak kennis met de 4-fases in herstel en ontdek wat dit betekent voor de hulpvrager en voor jou als Maatje in de begeleiding.

Ieder mens heeft 3 basisbehoeften. We willen graag eigen keuzes maken (autonomie), eventueel met hulp van anderen. Ons verbonden voelen met anderen is ook een basisbehoefte en tenslotte willen we graag ergens goed in zijn. Als Maatje kunnen we deze tekorten niet allemaal oplossen. Wel kunnen we proberen bij te dragen aan de invulling van deze basisbehoeften. Dit maakt al een groot verschil.

Financiële problemen veroorzaken veel stress. Als deze stress lang aanhoudt, neemt de psychische kwetsbaarheid toe. Andersom geldt ook dat mensen met psychische problematiek meer kans hebben om in de schulden te komen. Het wel of niet ontwikkelen van psychische klachten als gevolg van financiële problemen is de balans tussen draagkracht en draaglast.


Aansluiten kan door rekening te houden met iemands fase in herstel, maar ook door rekening te houden met iemands tempo en karakter. Maatje Monique vertelt over haar ervaringen in het ondersteunen van een hulpvrager met psychische kwetsbaarheid en dat vertrouwen heel belangrijk is. Verder geeft zij tips als: zorg dat je niet verzandt in alles wat er speelt en vraag advies wanneer je niet weet hoe je verder moet.