2023 – Belastingen – van aangifte tot aanslag

In deze module neemt de Belastingdienst ons mee in de werkwijze, procedures en mogelijkheden rondom belastingen. In dit eerste hoofdstuk een korte kennismaking met twee mensen van de Belastingdienst.

In dit hoofdstuk beantwoordt de Belastingdienst een aantal vragen die Maatjes voorafgaand aan deze opname hebben gesteld. Hiermee wordt de basis gelegd over wat men bedoelt met inkomen, met de nummers op de aangiften, DigiD en machtigen, kortom de benodigde basiskennis.

In dit hoofdstuk ontdek je de 4 soorten aangiften inkomstenbelasting voor particulieren. Ook gaat de Belastingdienst in op de vraag wanneer de hulpvrager wel en wanneer niet aangifte inkomstenbelasting moet doen.

Wat kunnen de hulpvrager en jij als Maatje doen als de hulpvrager de aanslag niet kan betalen? Welke betalingsregelingen zijn mogelijk en welke soorten uitstel bestaan er? En met welke formulieren kun je dit soort zaken aanvragen? Dit hoofdstuk geeft daar duidelijkheid over.

De betalingsregelingen rondom toeslagen zijn anders dan die van inkomstenbelasting. De mogelijkheden van aflossen in termijnen komen in dit hoofdstuk aan bod. Evenals op welke manier jouw hulpvrager en jij als Maatje een herberekening van de beslagvrije voet kunnen aanvragen, waardoor de hoogte van de betalingstermijnen mogelijk aangepast kan worden.

Er zijn steeds meer mogelijkheden om telefonisch, digitaal of fysiek met de Belastingdienst in contact te komen en geholpen te worden. Wat die mogelijkheden zijn, ontdek je in dit hoofdstuk. Bij complexe situaties is persoonlijke begeleiding door het Stellateam van de Belastingdienst mogelijk interessant voor jouw hulpvrager. Ook delen we een speciaal telefoonnummer waarmee de hulpvrager en jij met voorrang geholpen worden door de Belastingdienst.