2022 – Afronden van een hulpvraag

In dit filmpje neemt trainer Ilse de Lange je nog even mee naar basistraining dag 2. Tijdens deze training die je als startend Maatje volgt, heb je zin om met je hulpvrager aan de slag te gaan. Je bent nog niet toe aan het afscheid nemen van je hulpvrager. Wel kan je vanaf de start duidelijk zijn richting je hulpvrager dat je een tijdje mee oploopt en dat de begeleiding van tijdelijke aard is. Wat hebben de geldtypetest, SMART doelen stellen en een wandeling of markeermoment te maken met het afronden van de hulpvraag? Bekijk het hier!

In de praktijk valt het niet mee om een streep te trekken en de begeleiding af te ronden. Coördinator IJda van den Boogaard van locatie Zeist deelt een dilemma van een Maatje dat ziet dat de hulpvrager zelf antwoorden kan vinden op haar financiële vragen en aan de slag kan gaan met haar voornemens. Tegelijkertijd is de kans bij deze hulpvrager groot dat het psychisch bergafwaarts zal gaan door het ontbreken van mentale en meedenksteun van een Maatje. Wanneer is het moment gekomen om te stoppen en wanneer om door te gaan?

Je ontdekt hoe je de hulpvraag formeel kunt afronden. Dit geeft duidelijkheid aan zowel de hulpvrager als aan jou, als Maatje. Je kunt in overleg met je coördinator weer met nieuwe energie starten met (een) andere hulpvrager(s) die jouw hulp goed kan gebruiken. De formulieren HULPAFSPRAKEN (bij de start van een begeleiding) en NAZORG worden besproken en het nieuwe formulier AFRONDING HULPVRAAG wordt geïntroduceerd. De hulpvrager krijgt hierdoor inzicht in wat er al bereikt is, wat hij nodig heeft voor de toekomst en waar hij dat kan vinden, en dat hij welkom is bij nieuwe vragen.

Nazorg verlenen kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door zo nu en dan af te spreken en mee te denken over zaken waar de hulpvrager tegenaan loopt. Een ander idee is om de hulpvragers uit te nodigen voor een soort 'lotgenotencontact'. In deze groepen kan men uitwisselen wat wel/niet goed gaat, wat wel/niet helpt etc. Op die manier kunnen ze elkaar op weg helpen en houden. Informeer bij jouw coördinator of burgerlijke gemeente of zulke groepen al bestaan of kijk of er 1 opgericht kan worden.

In dit hoofdstuk een aantal tips waar de hulpvrager naar toe kan gaan nadat de begeleiding bij SchuldHulpMaatje is gestopt. Er is ook een tip voor jou als Maatje, waar kan jij je verhaal kwijt? In de meeste locaties kan dit bij je coördinator en/of medemaatjes. In Zeist hebben ze daar een maatjes-inloopspreekuur voor bedacht. Een tussenevaluatie en een eindevaluatie met de hulpvrager, eventueel samen met de coördinator, geven helderheid aan zowel jou als Maatje als jouw hulpvrager. Waar staan we nu, hoe lang gaan we nog met elkaar optrekken, wat hebben we van elkaar nodig om het traject geslaagd te laten zijn?